PROJECT OLIVIA
Het transport over zee neemt elk jaar toe. Het aantal jobs in de maritieme sector dus ook. Zowel bij multinationals en lokale start-ups als bij de overheid. Toch blijft het een voornamelijk mannelijke sector. Daar willen we met Project Olivia verandering in brengen door vrouwen te inspireren om te kiezen voor een job op, aan of rond het water. Een doel dat we delen met vele andere landen en waarvoor we dus graag internationaal samenwerken.
Doelstellingen
Project Olivia focust op sensibilisering rond opleidingen, jobs en loopbaanpaden voor vrouwen in de maritieme sector. Daarvoor worden getuigenissen van echte experten uit de sector verzameld en gedeeld. Die focussen op 3 aspecten:
1. Variatie in jobs
De maritieme sector biedt erg uiteenlopende jobs. Van werken als kapitein of technieker op een schip tot beleidsmatig nadenken over water op een werf of in een laboratorium.
2. De verbindende kracht van water
Water verbindt. Zowel binnen België, via waterwegen, zeehavens en het hinterland, als met de rest van de wereld. Een internationale carrière behoort dus zeker tot de mogelijkheden.
3. Een sector voor iedereen
Dankzij de diversiteit aan jobs in de maritieme sector is er voor elk wat wils, ongeacht je diploma of talent.
Jobzekerheid en uitdaging troef
Met Project Olivia willen we vrouwen tonen dat een job in de maritieme sector verschillende voordelen heeft. Zo genieten ze van jobzekerheid door de aanhoudende groei van de sector. Daarnaast zijn er continu nieuwe opportuniteiten door de veelzijdigheid van de sector. Tot slot zorgt de positie van Vlaanderen als een van de belangrijkste logistieke draaischijven in Europa elke dag voor uitdagend en zinvol werk.
Gelijke representatie, een gedeeld doel
Vrouwen aantrekken in een mannelijke sector is een uitdaging. Daarom delen we graag onze kennis hierover, maar zijn we ook benieuwd naar hoe anderen het doen. Wat werkt, wat niet? Door ervaringen uit te wisselen, kunnen we samen onze schouders zetten onder gelijke representatie in deze boeiende sector.
Artikel van
Latest insights & stories
Wat betekent de NIS2-richtlijn voor uw onderneming?
Op 18 oktober 2024 treedt de NIS2-richtlijn in voege. Ondernemingen moeten passende maatregelen treffen om de cyberbeveiliging te waarborgen. Valéry Vander Geeten van het CCB en Bart Callens van Proximus NXT leggen uit welke voorbereidingen u best maakt.
AI zal tegen 2028 goed zijn voor 10% van de wereldwijde IT-uitgaven: hier moet je investeren
Naarmate AI versnelt naar 10% van de wereldwijde IT-uitgaven tegen 2028, ligt de uitdaging in het kiezen van de juiste investeringsgebieden. Ontdek onze inzichten over hoe je je AI-budget kunt richten op impactvolle, schaalbare projecten die meetbare bedrijfswaarde opleveren. Ontgrendel de strategieën om potentieel om te zetten in prestaties.
Nieuwe golfgoot in het Waterbouwkundig Laboratorium opent deuren voor innovatief onderzoek naar kustveiligheid en klimaatimpact
Het Waterbouwkundig Laboratorium (WL) van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) onthulde zijn nieuwe, grotere én moderne golfgoot. Dat is een onderzoeksinstallatie ontworpen voor het simuleren van complexe golf- en waterbewegingen in een gecontroleerde omgeving. De feestelijke inhuldiging vond plaats in het hoofdkantoor van het WL aan de Berchemlei in Antwerpen. De nieuwe golfgoot werd gebouwd met steun van het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) en het Vlaamse Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK).